HSP, NAV og andre behandlere

broDet er ikke alle i hjelpeapparatet som kjenner til HSP. Det betyr normalt sett at de ser bort fra det når de skal hjelpe. Det er synd. Derfor trengs det informasjon.

Det aller verste er når disse personene som skal hjelpe ikke tror på HSP, som om det skulle være noe alternativt og ikke troverdig. Det er ikke opp til dem å vurdere om det finnes eller ei. De som har lurt på hva som gjorde at de takler verden annerledes enn andre og endelig har forstått det, VET at de er HSP. Det er ingen tvil. Det går ikke for andre å fortelle oss at vi ikke har de følelsene vi har. Vi kjenner det jo. For oss er det bedre bevist enn all verdens ord. Heldigvis er HSP også behørig dokumentert, og akseptert i den delen av verden vi liker å sammenligne oss med. Vi er bare litt tregere her, siden vi er et lite land. Vi liker ikke at noe er vanskelig å forstå, så vi lar være å tro på det.

Men det er vanskelig å være ekstra sensitiv og i tillegg bli mistrodd på akkurat det. Det gjør at vi ikke får den hjelpen vi trenger, og på toppen av det hele får en stein til byrden. Så hva gjør vi med det?

Heldigvis er det mer og mer fokus på HSP, og flere og flere også innenfor hjelpeapparatet forstår noe av det. Det er pensum på både sosionom- og psykologistudiet, om enn bare som en bisetning. Det er alltid fint å kunne vise til pensum. Det er noe saksbehandlere og helsepersonell tror på.

En annen ting er at vi må lære oss argumentene. Være trygg på at vi har rett. “Jeg vet hva jeg føler”, er ett. Ingen utenfor kan fortelle deg hva du føler. Ellers er den beste måten å “lære deg argumentene” å snakke med andre HSPere slik at du blir tryggere på hva som er ditt, hva som er riktig og relevant. Vi beveger oss i et landskap som ikke er vant til “følerier”, hvor bokstaver og dokumentasjon og regler skal følges. Det er det motsatte av hvordan HSPere virker. Vi er avhengige av å være trygge nok i oss selv til å stå imot det presset som jo flertallet står for. Det går an. Å være høysensitiv og trygg er ingen motsetning. Men en er avhengig av støtte. Og støtte, det får vi av hverandre. Takk for at dere er der!

Her kan dere forresten dele historier og argumenter, hvis dere vil!

Advertisements