Beskytt deg

IMG_6976Mange høysensitive forteller meg at de opplever andre si at de ikke må være så sensitiv. Denne stadige påminningen om at man ikke skal være sensitiv får en nesten til å tro at man burde gjort noe med det. Vel, det GÅR an å gjøre noe med det, men mest av alt dreier det seg om å beskytte seg. Man blir ikke mindre følsom uten.

Dette er lett å overføre til andre følsomheter, for å forstå det bedre. Hud, for eksempel. Dersom du har svært sart hud og lett får soleksem og blir solbrent, så er det ingen som sier at du bør ligge på stranden under et ozonhull i mange timer uten beskyttelse for å herde deg. Solfaktor 30 eller mer, sier de da. Vær i solen en stund, men bruk solkrem, og kanskje solhatt.

Hvis du er overfølsom for mattyper, er det veldig stor aksept for at du da bør holde deg unna den type mat – ellers blir du bare verre. Ingen sier “spis mer gluten” hvis du har glutenallergi. Hvis du får kramper av nøtter, holder du deg langt unna alt som inneholder spor av nøtter.

Er du høysensitiv bør du beskytte følelsene dine fra stadig press. Ellers blir du bare mer sensitiv, mer utsatt. Det er logisk, ikke sant? Det betyr ikke at du ikke skal utsette deg for  vanskelige situasjoner. Det betyr ikke at du skal overbeskytte deg. Det betyr at du må være trygg i deg selv og vite at du har rett i dine følelser – og rett til dine følelser. Det betyr at du må vite hvordan, og at du har tid til, å hente deg inn igjen etter stressende situasjoner. Det betyr, som ved matallergi, for eksempel, at du må prioritere deg selv en stund og finne ut hva det er du ikke tåler og hvordan takle det. Hvis du skulle hoppe ut av et fly, ville du tatt fallskjerm på. Eller enklere, som flyvertene sier: “in case of an emergency” – ta oksygenmasken på deg selv først, for ellers er du ikke god for så mye.

Du er ikke mindre verd, eller mindre pen, om du har sart hud, ikke sant?  Du er ikke en dårligere venn om du har matallergi og ikke kan spise det samme som de andre. Logisk og opplagt, sant? Det er det samme med din sensitivitet. Det er ingenting som gjør deg noe mindre enn andre bare fordi du har et sensitivt følelsesregister. Men det gir deg anledning til å ta forholdsregler som andre ikke ser at de skulle tatt, og dermed få et sunnere liv.

Ta vare på deg selv. Du er verd det!

Advertisements