Ikke nødvendigvis sliten

IMG_1868Sensitive mennesker tar inn mange inntrykk. Nå for tiden er det mye fokus på dette, og det er fint. Men fokuset deier seg i stor grad om at man blir sliten av alle inntrykkene. Det er ikke alltid tilfelle.

Jeg er en sånn type som ikke så lett blir sliten. Jeg skjønte litt av det da jeg ble intervjuet av Bergens Tidende, og de skulle ha meg med på et sted med masse inntrykk. Torget, tenkte jeg. Det er lurt. Der er det masse sanseinntrykk. Mennesker og fager og lukter og alt. Det var tydelig at BT lette etter hva som var spesielt med meg oppi alt dette. Jeg er ikke så vant til å tenke på meg selv som spesiell, så jeg lette vel først etter det samme.

Først da jeg kom hjem oppdaget jeg hvordan dette virket. Jeg var ultragiret. Tusen millioner inntrykk, inklusive selvsagt den usedvanlig sære opplevelsen av å skulle bli overvåket som høysensitiv, gjør ikke at jeg blir sliten. Det gjør at jeg får mye energi. Normalt vil jeg kunne bruke all denne energien på å generere enda mer energi. Jeg har ikke skjønt før nå at det er samme greien. Noen blir sliten av alle inntrykkene, men de kan også ha motsatt effekt.

Når jeg blir fylt med energi, må jeg bruke den til noe. Normalt sett ville jeg mast hull i hodet på min samboer (noe han påstår er helt greit…) og så hadde vi sikkert funnet på noe gøy. Men nå hadde han besøk, og jeg fikk ikke snakket om det et øyeblikk. Så jeg sovnet… Jeg MÅ altså bruke energien for ikke å bli trøtt av det.

For meg sier denne episoden at inntrykk kan ha ulik effekt, avhengig av hva du gjør med dem. Jeg vet at vi er ulike og reagerer ulikt på inntrykk, men jeg er overbevis over at vi også har kontroll over den selv, når vi bare ser at vi har det, og lærer hva vi kan gjøre med det.

Personlig har jeg kommet til at selv om jeg ikke aner hva som er sunt, vet jeg hva jeg synes er gøyest. Derfor har jeg bestemt meg for at denne energiladingen som inntrykkene gir meg, skal få fungere nettopp sånn. Jeg finner en slags mening med det, selv om jeg av og til ikke aner om jeg er sliten eller ei. Jeg vil aldri anbefale andre hva de skal gjøre, det må hver enkelt finne ut selv. Men jeg tenker at det er litt styrke å finne i at vi kan velge selv hva vi skal gjøre med det. Og da mener jeg også at hvis du trenger en times hvil og velger det, så er det DITT valg, og din styrke. Jeg blir litt mindre sliten bare av den tanken også.

Men overveldet trenger altså ikke være ensbetydende med sliten.

 

Advertisements