Desembertanker

IMG_0196Jeg har aldri likt desember. Det har tatt meg år og mye grubling å forstå hvorfor. Det er jo tiden for glede og …  så har jeg aldri helt fått fingen på det, som vi sier i Bergen. Hva er det med desember?

Jeg bestemte meg for å skrive dette nå, enda jeg har halvannen time før jeg skal være på en annen planet, som muntligeksamenseksaminator i engelsk. Annet språk, annen tematikk, annet modus. Har ingenting med jul å gjøre. Det er topp å være eksaminator, det er ikke det. Det er det med den andre planeten.

Tidligere i dag løp jeg ned på Torgallmenningen for å kjøpe to julekort som sikkert burde vært sendt tidligere. Kjente jeg fikk vondt i magen. Hvorfor det, mon tro? Det er da ikke noe vanskelig? Men det var liksom en annen planet, det også. Jeg burde tenke på muntlig, eller burde jeg ikke det? Kanskje jeg heller burde tenke på den andre jobben min? Eller kanskje jeg skulle, hjelp, vurdere julekort fra jobben, altså markedsføring? Eller, søren, jeg burde drevet vanlig markedsføring. Og en eller annen gang må jeg begynne på julegaver. Det blir ikke denne uken, for det er muntlig hver ettermiddag. Og så er det julebordene og julekonsertene. Man bør få med seg noe, jeg skal delta på én, kunne deltatt på to. Håper ikke barna har juleavslutning i år, herlighet, hva skal det kollidere med?

Jeg elsker å ha mye å gjøre. Jeg er en såkalt sensaton seeker. Digger når det koker litt rundt meg. Så derfor burde desember vært helt topp. Men det har det aldri vært. En av grunnene til at det tok meg tredve åre eller noe å finne ut at jeg ikke tåler pinnekjøtt er vel at jeg har hatt så mye annet å tenke på. For er det én ting jeg ikke har tid til i desember, så er det å tenke mine tanker…

Det slo meg hardt og brutalt akkurat nå. Eller kanskje det ikke var så brutalt. Mer forløsende, tror jeg. For nå tok jeg meg tiden til å sette meg ned og sette ord på noen av dem. Problemet med desember er alle planetene man må være på. Julegavehandel og jobb, juleavslutninger og karamellkoking, adventskalender og adventsstake (som vi skippet i år, siden vi var en uke for sen. Men lysene står nå der). Julekort til utlandet i begynnelsen av måneden, alt som er av ekstrajobbting i desember – som eksaminering. Og så jeg, som er mest opptatt av PISA (eller helst, ikke PISA) og meningen med livet. Får ikke tid til å tenke en eneste tanke ferdig.

Puh, der har jeg altså satt ord på det. Desember er tiden for andre tanker enn mine egne. Mon hvordan jeg skal få bedre plass til dem? Skal se det blir et blogginnlegg eller to i noen stjålne øyeblikk mellom alle de andre tankene.

I mellomtiden: God julestri!

 

Advertisements