Du må ikke

IMG_4677Da jeg skrev tittelen her, slo det meg at det kan leses annerledes enn jeg tenkte det. Du MÅ ikke!!! DU må IKKE! Du må IKKE! Men det var ikke det jeg tenkte, altså. Jeg hadde i grunnen trykk på begge de siste ordene. Du “må” ikke. Som i: “legg fra deg den overbevisningen om at du er nødt”. De tre første versjonene har vi brukt altfor ofte, den siste, altfor sjelden.

Dette er et råd. Kjenner du igjen ordet “pliktoppfyllende”? Du gjør det, ja. Ler litt for deg selv, tenker jeg. Litt beskjemmet. Hehe. Ja, det er det vi er. Pliktoppfyllende. Skal alltid mestre, alltid gjøre det som forventes av oss, alltid leve opp til våre egne vanvittige krav. Vi må. Og må. Og må.

Jeg er så heldig å få veilede folk over tid. Når de kommer, er det som regel fordi de har for mye på seg. De må bare holde ut i alle tenkelige situasjoner. Jobben, hjemme, foreldre, barn, skole, mann, alle skal de bare tilfredsstille til enhver tid. Og sånn er det jo.  Vi har mange forpliktelser i livet. Men problemet henger godt fast i begrepet “må”.

Det var det med tid. Når en begynner å ta tak i hva det er som sliter en ut, kommer en tidvis over den fantastiske oppdagelsen av at “jeg MÅ ikke!”  Når det går opp for en at en har et valg, at en kan kaste inn håndkleet på visse områder, er det litt så en ser lyset i tunnelen. Skuldrene falt litt ned. En fikk puste igjen.

Hva er det du MÅ her i livet?

Du har ansvar for deg selv. Derfor må du ta vare på deg selv. Dernest har du ansvar for dine barn. (Se for deg flyvertinnen. Hun kan det. Har du ikke oksygen selv, kan du ikke redde barnet.) Dernest må du sørge for harmoni i dine nære omgivelser, for å ha en god hverdag for deg, dine barn og dine andre nære. Det er et felles ansvar. Så må du gjerne ha en jobb for å ha inntekt til å brødfø deg selv og dine. Leser du aviser, har du kanskje begynt å tro at du har en jobb for samfunnets skyld, og dersom du blir syk, er du et samfunnsproblem. Det er ikke sant, rett og slett. Du MÅ ikke jobbe. Men du vil sikkert. Det er noe helt annet. Dette er avgjørende å ha i bakhodet hvis du blir utbrent, for eksempel. Det er altfor mange som holder ut fordi de tror de har en forpliktelse overfor samfunnet. Resultat: Altfor mange slitne på jobb som driver energinivået nedover. Som suger energien ut av arbeidsmiljøet. Hvis jobben tar fra deg energien din, MÅ du ikke være der.

Det gjelder alle andre MÅ’er. Hvis du føler at du MÅ noe hele tiden, og det sliter deg ut, tærer på deg innenfra,  bør du tenke over hva konsekvensene er om du skulle la det være. Er det sant at det er så viktig at du presser deg selv mer enn du orker?

Du setter ikke fra deg barnet i sandkassen og går hjem for å ta en hvil. Det er ikke sånn. Men kanskje du kan få tak i en passepike? Kanskje besteforeldre egentlig ønsker å passe av og til?

Kanskje du føler en forpliktelse til å være med husbonden når han er hjemme fra jobb, og du dermed forsaker dine ønsker og behov? Snakk om det – kanskje han har lyst på en fridag også.

Kanskje det er altfor få mennesker på jobben som må dele på arbeidsoppgavene, og du ikke har samvittighet til å la de andre i stikken selv om du føler deg knust? Er det ditt ansvar? Er det ikke sjefen sin jobb å sørge for nok personell? Når alle dekker over for hverandre, gjør en hverandre gjerne en bjørnetjeneste. Ingen merker at det har konsekvenser når det er for få mennesker på jobb. Det går jo… Men når det ikke gjør det, så gjør det ikke det. Før eller siden smeller det. Du kan være med å avgjøre hvor høyt det skal smelle. Sommer!

Huset flyter over. Det ligner ikke litt på Bonytt-artiklene du har hatt som inspirasjon da du pusset det opp. En familie i full aktivitet roter, men har ikke tid til å tydde. Så det blir ditt ansvar. Du må, siden ingen andre… “må”… Må du? Er det viktig at det er strøkent? Alltid? Når dere ikke har husmor eller husmorvikar eller vaskehjelp eller noe av det som kreves for å ha et strøkent hus? Du MÅ ikke. Tenk over hva du er helt sikker på at du må, og diskuter det med de som deler hjemmet med deg.

Det er så utrolig mye vi tror vi må, men som EGENTLIG ikke er så viktig.

Tenk over hva du virkelig, egentlig må. Absolutt MÅ! Som for eksempel nyte solen når den er her. Oj! Der sa jeg noe! Takk for i dag! Jeg må løpe! Jeg MÅ ut i solen!

Advertisements