Om innoverører og utoverører

isI det siste har jeg snakket så mye at jeg har mindre å si. Jeg savner å lytte. Å lytte gir mer næring til tankene enn snakking gjør.

Sånne tanker kommer når jeg omsider har fått tid til å være helt stille, ikke snakke, ikke lytte. Det der var en introvert tanke. Mange av mine tanker kommer utenfra. Det trenger jeg, det gjør at jeg ikke går igjen i tankene mine for mye, det gjør at jeg tenker variert. Men det kan være nyttig å lytte til seg selv i blant.

Det var rart å oppdage at jeg har snakket så mye at jeg har følt meg taus. Jeg har hatt to hovedfokus i det siste. Å undervise og å holde foredrag. Selv om min undervisning ikke dreier seg om at jeg prater hele tiden, er det jeg som setter agendaen. Agendaen er gitt på forhånd. Pensum. Det er veldig spennende, men av en eller annen grunn går det ikke så dypt som det jeg er vant til når jeg låner ut ørene mine.

Disse morgentankene får meg til å fundere på det introverte og ekstroverte behovet vi alle har. Ingen er absolutt noen av delene. Vi trenger påvirkning utenfra og vi trenger å kjenne etter hva som foregår inni oss. Jeg tror vi høysensitive spesielt trenger å kjenne litt ekstra på dette.

De fleste høysensitive er introverte. Jeg har snakket med mange som elsker sitt eget selskap og hater å måtte smalltalke ute blant folk. Jeg er selv, om ikke motsatt, så veldig langt unna. Jeg har aldri likt mitt eget selskap, jeg ble fort tom og trist og ensom. Jeg er riktig flink på small talk – på mine premisser. Derfor kan jeg godt relatere til det som blir meg fortalt av introverte. Small talk er ikke bare small talk. Det er et spill. Det trenger ikke være et spill du blir drenert av. Selv de mest introverte elsker en god og dyp samtale. De som bare opplever å bli drenert, er i feil samtale. Tilsvarende at jeg har vært i feil samtale når jeg har vært alene. Jeg skulle lyttet mer innover, ikke bare hørt på suset utenfor som et vakuum og mangel på stemmer. Det er søren så mye spennende som foregår inni der.

Poenget mitt denne søndagsmorgenen er at vi trenger begge deler – både introvert og ekstrovert påfyll. Vi trenger både utoverører og innoverører. Og vi trenger å høre på dem som sier noe fornuftig. Jeg har sagt mye fornuftig i det siste, men jeg fikk ikke så mye ekstra påfyll av det. Stemmen min repeterer for det meste. Mens gjennom ørene, både de som vender innover og de som vender utover, får jeg mye mat til tankene.

Når jeg får tenke, føler jeg at jeg lever, at jeg kommer videre.

Advertisements